Hopp til hovedinnhold

Tilskuddsordning for utprøving av ulike modeller for samarbeid om karriereveiledning i skolen

Fylkeskommuner kan søke om tilskudd for utprøving av ulike modeller for organisering av samarbeid mellom karrieresentre, ungdomsskoler og videregående opplæring om karriereveiledning i skolen. Tilskuddsordningen skal bidra til økt kvalitet og tilgang til karriereveiledning i skolen. Samarbeidet kan inkludere utforsking av hvordan arbeidsliv eller andre eksterne aktører kan være en ressurs i karriereveiledningen.

Hvem kan søke

Det er fylkeskommunen som kan søke og som er tilskuddsmottaker. Fylkeskommunen skal samarbeide om søknaden med de andre aktørene som skal delta, og inngå en intensjonsavtale med dem. Avtalen skal legges ved søknaden.

Fylkeskommunen skal ha en koordinerende funksjon i samarbeidet, og har hovedansvaret for gjennomføringen og rapporteringen.

Søknadsfrist

8. september 2025 kl. 15.00
(CET)

Om tilskuddet

Tilskuddsordningen skal stimulere til utprøving av ulike modeller for organisering av samarbeid om karriereveiledning i skolen. Tilskuddsordningen er etablert av Kunnskapsdepartementet og forvaltes av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) i henhold til oppdrag i tildelingsbrevet til HK-dir for 2025. Se vedlagte retningslinjer for tilskuddsordningen.

Retningslinjene presiserer at utprøvingen skal stimulere til å utvikle nye og bedre former for samarbeid og samordning i karriereveiledningen i skolen, og at ordningen skal bidra til mer kunnskap om hvilke modeller som fungerer. Karriereveiledning i skolen er lovfestet gjennom opplæringslovens § 16-1, som pålegger skoleeier å sørge for at elever i grunnskolen og i videregående opplæring får den rådgivingen de trenger om utdannings- og yrkesvalg. Det er ikke fastsatt noen forskrift som utdyper hva karriereveiledningstilbudet i skolen skal inneholde, eller som kommuniserer forventninger knyttet til samarbeid.

Bedre samarbeid om karriereveiledning i skolen har vært fremhevet som viktig i flere stortingsmeldinger de siste årene. I Meld.St. 14 (2019-2020) Kompetansereformen ble det foreslått å legge til rette for økt samarbeid mellom ulike aktører på veiledningsfeltet, spesielt mellom karriereveiledningen i skolen, oppfølgingstjenesten og de fylkesvise karrieresentrene (kap. 6.2.6). Meld.St. 21 (2020-2021) Fullføringsreformen foreslo det samme (kap. 8.2.2). I Medl.St. 34 (2023-2024) En mer praktisk skole ønsker regjeringen å styrke utdannings- og yrkesrådgivingen i ungdomsskolen, blant annet ved å sette i gang utprøving av nye modeller for samarbeid (kap. 6.4.4).

Departementet tar sikte på tilskuddsordningen skal løpe til 2028.

Hensikten med tilskuddet

Formålet med tilskuddsordningen er å utvikle kunnskap om samarbeid og samordning mellom relevante aktører som virkemiddel for å styrke kvalitet og tilgang til karriereveiledning i skolen. Tilskuddordningen skal stimulere til utprøving av ulike former for samarbeid mellom karrieresentre, ungdomsskoler og videregående skoler, og kan inkludere utforsking av hvordan arbeidsliv og andre eksterne aktører kan være en ressurs i karriereveiledningen.

Mål for tilskuddsordningen er å stimulere til å utvikle og prøve ut nye og bedre former for samarbeid om tiltak knyttet til karriereveiledning i skolen, innenfor områdene definert under punktet «Hva kan det søkes tilskudd til». Ordningen skal skaffe kunnskap om hvilke modeller for samarbeid som fungerer, for å bidra til læring på tvers av fylkene og til videre politikkutvikling.

Målgruppen er elever i ungdomsskole og videregående opplæring. Lærlinger kan inkluderes i målgruppen, men kan ikke være eneste målgruppe i prosjektet, og ikke hovedmålgruppe.

Tilskuddsbeløp

Rammen for tilskuddet i 2025 er 7,5 millioner kroner. Siden dette er en utprøving, og for å kunne gi tilskudd til flere prosjekter, forbeholder HK-dir seg retten til å avkorte beløpet den enkelte fylkeskommune søker om, ved tildeling.

Tilskuddsmottaker må bidra med egeninnsats/-andel, som skal beskrives i søknad og budsjett. Størrelsen på tildelt sum blir vurdert ut ifra budsjett og skal avstemmes mot regnskap etter gjennomføring.

Prosjektperioden kan vare fra 1-3 år. Tilskuddsmidler tildeles for ett år om gangen. Ved flerårige prosjekter tas det forbehold om Stortingets bevilgning for kommende budsjettår.

Hva kan det søkes tilskudd til

Sentralt i denne tilskuddsordningen er utprøving av modeller for samarbeid og samordning mellom ulike aktører.

En modell for samarbeid kan forstås som en organisering av en systematisk og strukturert prosess som strekker seg over en kortere eller lengre periode, der to eller flere parter jobber sammen mot et felles mål. Modellen beskriver hvordan aktørene organiserer seg, har en avklart rollefordeling og koordinerer innsats for å nå målet.

Prosjektet som det søkes om midler til, kan bygge videre på eksisterende samarbeidsstrukturer, eller innebære etablering av nye former for samarbeid.

Tilskuddsordningen består av to deler. Fylkeskommunen kan enten søke på alternativ A) eller alternativ B), og kan søke på ett prosjekt per utlysning.

A) Modell for samarbeid om utvikling og utprøving av enkelttiltak, der prosjektet har kortere varighet og mindre omfang.

  • Alternativ A kan for eksempel handle om piloteringer av enkelttiltak, hvor erfaringer og læring fra tiltaket kan videreutvikles og oppskaleres. Prosjektet har kortere varighet (for eksempel ett år), med mål om rask utprøving og erfaringsinnhenting som kan danne grunnlag for videre arbeid og eventuelt implementering.

B) Modell for samarbeid om utvikling og utprøving av større, helhetlige innsatser, der prosjektet har lengre varighet og større omfang

  • Alternativ B vil handle om utvikling og utprøving av større, helhetlige innsatser som involverer flere aktiviteter, og som har til hensikt å styrke systematisk samarbeid om karriereveiledning i skolen over tid.
  • Prosjektet har lengre varighet (for eksempel 2–3 år) og større omfang, med mål om å utvikle strukturer og praksis som kan implementeres og forankres i fylket.

Uavhengig av om det søkes på midler til alternativ A) eller alternativ B), så skal samarbeidet handle om ett eller flere av følgende områder:

  1. En helhetlig og samordnet karriereveiledningsprosess gjennom ungdomsskolen og videregående opplæring
  2. Involvering av arbeidslivet i karriereveiledningen og karrierelæringen i ungdomsskole og videregående opplæring
  3. Kompetanseutvikling for karriereveiledere i ungdomsskole og videregående opplæring og/eller lærere i faget utdanningsvalg
  4. Utprøving av varierte fysiske og digitale karrierelæringsaktiviteter, både individuelt, i gruppe og klasse
  5. Utprøving av tiltak for økt tilgang til og kvalitet i individuell og gruppebasert karriereveiledning i skolen

Vilkår for tilskuddet

Det er en forutsetning at offentlige tilskudd i sin helhet går til formålet de er gitt til.

Midlene kan brukes til følgende kostnader:

  • Lønn, inkludert arbeidsgiveravgift, feriepenger og pensjon
  • Honorarer
  • Revisjon
  • Innkjøp av varer og tjenester
    • kostnader i forbindelsen med samarbeid i prosjektet, for eksempel møtekostnader og reisekostnader
    • kostnader knyttet til gjennomføring av prosjektets aktiviteter
    • leie av utstyr
    • leie av lokaler

I tillegg kan også indirekte kostnader bli dekket. Dette er begrenset til et påslag på 15 prosent av direkte lønnskostnader.

Midlene kan ikke brukes til:

  • å finansiere aktiviteter som allerede mottar statlig finansiering*
  • indirekte kostnader som overstiger et påslag på 15 prosent av direkte lønnskostnader
  • innkjøp av lisenser, programvare eller utstyr av varig karakter

*Det er ikke anledning til å søke om midler til å finansiere ordinære tilbud som kommunen eller fylkeskommunen har plikt til å tilby. Det er heller ikke anledning til å søke om midler til å finansiere aktiviteter/tjenester som fylkeskommunen allerede har finansiert gjennom andre tilskudd fra offentlige myndigheter.

Erfaringsutveksling

Tilskuddsordningen er en utprøving og skal gi departementet mer kunnskap om hva slags modeller for organisering av samarbeid om og samordning av karriereveiledning som fungerer.

Tilskuddsmottaker forplikter seg til

  • å delta på dialogmøter med HK-dir om prosjektet, og sette av midler i prosjektets budsjett til å delta på en årlig fysisk erfaringssamling
  • skriftlig rapportering under og etter gjennomføring, og til å dele sine erfaringer, metoder og resultater i etterkant av utprøvingen
  • å delta i følgeforskning og evaluering, dersom HK-dir skal gjennomføre dette

Slik søker du

Søknaden må være komplett med all nødvendig dokumentasjon og relevante signaturer innen søknadsfristen. Søknadene behandles med de opplysningene som foreligger ved søknadsfristens utløp. Søknader som kommer etter fristen, vil ikke bli behandlet.

Krav til søknaden

Søknaden må oppfylle følgende kriterier:

  1. Prosjektet må oppfylle formålet for ordningen.
  2. Prosjektet skal dreie seg om samarbeid om ett eller flere av de fem områdene listet opp under punktet Hva det kan søkes tilskudd til.
  3. Prosjektene skal bygge på den faglige standarden Nasjonalt kvalitetsrammeverk for karriereveiledning.
  4. Samarbeidet skal minimum inkludere ungdomsskoler, videregående opplæring og karrieresenter. Samarbeidet kan også inkludere arbeids- og næringsliv eller andre aktører.
  5. Prosjektene skal være forankret på ledernivå hos de involverte aktørene. Det skal ved søknadstidspunktet være inngått en intensjonsavtale for prosjektet mellom aktørene i samarbeidet.

Digitalt søkerwebinar

Vi arrangerer et digitalt søkerwebinar 18. juni kl. 14.00 - 15.00. Ta kontakt med med Gry Bakke for å få tilsendt lenke til seminaret.

Veiledning og maler

Registrer søknad

Søknaden må:

  • være levert innen søknadsfristen som gjelder for denne utlysningen
  • være levert i tilskuddsportalen
  • må inkludere:
    • utfylt søknadsskjema
    • budsjett, benytt HK-dirs budsjettmal
    • intensjonsavtale*
    • fremdriftsplan**

*Det skal lages en intensjonsavtale mellom fylkeskommunen og de involverte aktørene i prosjektet. Intensjonsavtalen skal beskrive målet med samarbeidet, de ulike aktørenes bidrag og rolle- og ansvarsfordeling. Intensjonsavtalen skal være underskrevet av de involverte aktørene.

**Det skal lages en fremdriftsplan for hele prosjektet, inkludert utprøvingen, aktiviteter og milepæler. Fremdriftsplan og budsjett skal sannsynliggjøre at prosjektet kan gjennomføres.

Slik behandler vi søknaden

Tilskudd tildeles prosjekter på bakgrunn av søknad. En fylkeskommune kan kun sende én søknad per utlysning.

Vurdering

Tilskuddet gis etter en helhetlig vurdering av søknadens kvalitet og hvordan den oppfyller tilskuddets formål, krav og vilkår.

Søknaden vurderes også etter:

  • Budsjett, herunder:
    • nivå på egeninnsats-/andel
    • om prosjektet er kostnadseffektivt
  • Fremdriftsplan:
    • realistiske planer for gjennomføring av prosjektene

Siden dette er en utprøving, vil vi gjøre en helhetlig vurdering av alle søknadene, for å sørge for spredning i modeller for organisering av samarbeid og spredning innenfor de fem områdene det skal samarbeides om.

Når får du svar?

Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse behandler søknader i september/oktober 2025.

Rapportering og oppfølging

De som mottar tilskudd, skal rapportere om økonomi og utvikling og gjennomføring av prosjektet. Tilsagnsbrevet vil inneholde nærmere informasjon om krav til rapportering.

Tilskuddsmottaker skal levere HK-dir revisorattestert regnskap på bruken av tilskuddet. Revisor skal kontrollere at kostnadene til prosjektet er regnskapsført og dokumentert med bilag.

Kontakt oss

Gry E. Bakke

Seniorrådgiver, avdeling for kvalitet i karriereveiledning

E-post:gry.bakke@hkdir.no