Hopp til hovedinnhold

Tilskudd til videreutdanning for lærere 2024 – norsk som andrespråk

Utlysningen gjelder tilskudd til gjennomføring av videreutdanningstilbud i norsk som andrespråk, rettet mot lærere som underviser voksne innvandrere i norsk etter læreplan i norsk for voksne innvandrere, jf. forskrift til integreringsloven.

Hvem kan søke

Institusjoner i universitets- og høgskolesektoren (UH-sektoren) kan søke om tilskuddet. Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse behandler søknader umiddelbart etter fristen.

Søknadsfrist

Utløpt
(CET)

Om tilskuddet

Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse kan gi tilskudd med inntil 950 000 kroner for gjennomføring av studietilbud i henhold til kriterier og vilkår.

Tilskuddet skal finansiere studietilbudet som skal gjennomføres våren og høsten 2024.

Tilskuddet skal ikke brukes på investeringer i eiendom, utstyr, inventar eller lignende.

Hensikten med tilskuddet

Tilskuddet skal bidra til at flere lærere som underviser i norsk etter integreringsloven, får formell kompetanse i norsk som andrespråk.

Lov om integrering gjennom opplæring, utdanning og arbeid – integreringsloven (Lovdata) skal bidra til at innvandrere får gode norskkunnskaper, kunnskap om norsk kultur og samfunnsliv, formelle kvalifikasjoner og en varig tilknytning til arbeidslivet. Loven har innført et kompetansekrav for lærere som underviser i norsk etter denne loven. Kravet innebærer at lærere i tillegg til å ha pedagogisk utdanning må ha 30 studiepoeng i norsk som andrespråk.

Formålet med utlysningen av tilskuddet er at UH-sektoren tilbyr relevante videreutdanninger i norsk som andrespråk for lærere som underviser voksne innvandrere i norsk etter læreplan i norsk for voksne innvandrere, slik at lærere kan møte det nye kravet til kompetanse innen 2029.

Vilkår for tilskuddet

Videreutdanningstilbudene skal oppfylle disse kriteriene:

  • Videreutdanningstilbudene skal være helt nettbaserte, samlingsbaserte eller en kombinasjon, og kunne gjennomføres over to semestre.
  • Videreutdanningstilbudene skal være på 30 studiepoeng.
  • Videreutdanningstilbudene skal tilbys for våren 2024 og høsten 2024
  • Videreutdanningstilbudene skal som utgangspunkt forutsette minimum ti studenter.
  • Målgruppen for videreutdanningstilbudene skal være lærere som underviser voksne innvandrere i norsk etter læreplan i norsk for voksne innvandrere. Disse lærerne skal prioriteres ved opptak til studiene. Ved ledig kapasitet kan videreutdanningstilbudene også være åpne for lærere som underviser voksne innvandrere i norsk i grunnskole for voksne/FVO, videregående opplæring, arbeidsmarkedsbedrifter, studieforbund, Kompetansepluss eller lignende.
  • Søkere til videreutdanningstilbudene som ikke oppfyller opptakskravene til studiene, skal kunne tas opp på bakgrunn av realkompetansevurdering.
  • Videreutdanningstilbudene skal ikke ha studieavgift.
  • Videreutdanningene skal gi studentene kompetanse i
    • norsk språkstruktur og hvordan norsk språk er i sammenligning med andre språk
    • sentrale kjennetegn ved andrespråklæring og flerspråklighetsutvikling
    • sosiale og menneskelige aspekter som samhandler med andrespråkspråklæring
    • didaktikk knyttet til undervisning etter gjeldende læreplan i norsk for voksne innvandrere
    • det europeiske rammeverket for språk, læreplan i norsk for voksne innvandrere og andre relevante styringsdokumenter

Slik behandler vi søknaden

Det lyses ut tilskudd til inntil tre videreutdanningstilbud. Vi gir tilskudd etter en helhetlig vurdering av videreutdanningstilbudets kvalitet, herunder fagplan og fagkompetanse.

Søknadene prioriteres etter videreutdanningstilbudets oppfyllelse av tilskuddsordningens formål og kriterier. Vi legger vekt på å oppnå en geografisk spredning av tilbudene.

Videreutdanningstilbud som legger til rette for at studenter kan ta deler av tilbudet i mindre moduler vil bli prioritert.

Innhold i søknaden

Søknaden skal inkludere:

  • navn på institusjonen, administrativ kontaktperson og faglig ansvarlig
  • søknadssum og budsjett for hvordan tilskuddet skal benyttes
  • beskrivelse av hvordan videreutdanningen er planlagt gjennomført, inkludert organisering, antall samlinger og oppstartdato
  • nettadresse til omtale av studiet, dersom dette er satt opp
  • fagplan/studieplan for studiet
  • kort beskrivelse av fagkompetansen til de som skal ha ansvar for tilbudet

Søknaden merkes med «Videreutdanning for lærere som underviser voksne innvandrere i norsk», og sendes til post@hkdir.no.

Vi tar forbehold om at Stortinget kan vedta endringer i tildelingen til oss, som igjen kan ha innvirkning på dette tilskuddet.

Kontakt oss

Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse

E-post:post@hkdir.no

Telefonnummer:55 30 38 00