Hopp til hovedinnhold

Arrangementsstøtte: Norgeskunnskap i utlandet

• Ordninga for Noregskunnskap i utlandet

Arrangementsstøtte retter seg mot norskmiljø i utlandet og skal bidra til å styrke norskundervisningen ved de utenlandske lærestedene, profilere Norge i utlandet og medvirke til at norskundervisere får mulighet til faglig påfyll.

Hvem kan søke

Personer som er ansvarlig for undervisning i norsk ved en høyre utdanningsinstitusjon utenfor Norge kan søke om støtte på vegene av sin institusjon.Hver institusjon kan bare levere en søknad.

Søknadsfrist

Utløpt
(norsk tid)

Om tilskuddet

Arrangementsstøtte er et tilskudd under Ordningen for Norgeskunnskap i utlandet og har som formål å bidra til formidling av norsk språk, litteratur og kultur ved høyere utdanningsinstitusjoner i utlandet.

Tilskuddsbeløp

Det kan søkes om opptil 50 000 norske kroner.

Vilkår for tilskuddet

Det kan søkes om støtte til følgende aktiviteter:

  • Konferanser, seminarer eller andre arrangementer med relevant norskfaglig innhold ved instituttet hvor norskundervisningen foregår. Tilskuddet kan brukes til leie av lokaler, bevertning, annonsering og tolketjeneste, samt reise, overnatting og honorar forgjesteforelesere (se avgrenset sats for honorar under).
  • Honorarer for innleide gjesteforelesere eller eksterne ressurser som bidrar til norskundervisningen ved det utenlandske lærestedet. Slikt tilskudd er avgrenset til NOK 2 000 per forelesning/dagsarbeid. Merk at honorar kun gis til avgrensede arrangementer.
  • Ekskursjoner, studentsamlinger, o.l. som er klart definerte og godplanlagte og som har et relevant norskfaglig innhold for norskstuderende ved lærestedet. Det er en fordel at det foreligger en medfinansiering fra studenter eller andre bidragsytere.
  • Dokumentert deltakeravgift knyttet til konferanser eller seminarer som har et relevant norskfaglig innhold. Slikt tilskudd kan kun gis til lektorer/ansvarlige for norskundervisningen ved lærestedet.
  • Tilskudd til reise og overnattingfor kortere vitenskapelige opphold ved norske utdanningsinstitusjoner på inntil tre måneder. I søknaden må man redegjøre for oppholdets varighet, formålet med oppholdet, og hvordan kunnskap skal spres i etterkant.Det er et krav at invitasjon fra en norsk institusjon er vedlagt søknaden.
  • Oppstartstøtte/videreutvikling av norskundervisning ved læresteder uten utenlandslektor. Det kan søkes om dekning av kostnader i forbindelse med oppstart av norskundervisning på nybegynnernivå, eller videreutvikling av et eksisterende undervisningstilbud i norsk til et bachelor-/mastergradsprogram i norsk. Slik støtte fordrer at institusjonen selv også bidrar med egne midler til aktiviteten€.

I tillegg kan det søkes om støtte på inntil 10% av søknadsbeløpet til et administrasjonsgebyr hos søkerinstitusjonen. Administrasjonsgebyret må inngå i budsjettet og det totale søknadsbeløpet kan ikke overstige 50 000 kr.

Aktivitetene må gjennomføres innen 12 måneder fra søknadsfrist. Vennligst merk at det ikke kan søkes om støtte til aktiviteter som er gjennomført før søknadsfristen.

Merk at det ikke er mulig å søke om følgende kostnader:

  • Tilskudd til kostgodtgjørelse
  • Støtte til forfatterbesøk (dette kan søkes om hos NORLA)
  • Aktiviteter som er gjennomført før søknadsfristen/tildelingen av tilskuddet.

Slik søker du

For å søke må du benytte deg av HK-dir sitt elektroniske søknadssystem Espresso. Alle obligatoriske felt i søknadskjemaet må være utfylt, og nødvendige vedlegg være vedlagt søknaden før den sendes inn.

Søknaden skal inneholde en beskrivelse av arrangementet/aktiviteten som det søkes om støtte til, med en begrunnelse for hvordan tiltaket vil bidra til å styrke norskundervisningen ved institusjonen, styrke undervisningsansvarliges/lektorens kompetanse, og/eller bidra til økt profilering av Norgeskunnskap ved og utenfor institusjonen. 

Ved søknad om tilskudd til vitenskapelige opphold i Norge må søker redegjøre for formålet med oppholdet, aktivitetene som oppholdet skal omfatte, oppholdets lengde og hvordan tilegnet kunnskap skal spres i etterkant.

Krav til søknaden

Administrative krav:

  • Søknaden er levert innen søknadsfristen.
  • Søknaden er levert på norsk eller engelsk.
  • Aktivitetene er ikke gjennomført før søknads-/tildelingstidspunktet.
  • Søkeren er ansvarlig for norskundervisning ved lærerstedet.
  • Søkeren har lagt ved alle obligatoriske vedlegg.

Obligatoriske vedlegg:

  • Bekreftelse på at søkeren er ansvarlig for norskundervisning ved lærestedet. Som dokumentasjon godtas skriftlig bekreftelse fra ledelsen ved instituttet/institusjonen. Dokumentasjonskravet gjelder selv om man har sendt inn slik bekreftelse i forbindelse med tidligere søknad. Dette kravet gjelder ikke utenlandslektorer som mottar støtte fra HK-dir.
  • Detaljert budsjett over kostnadene det søkes om støtte til. Kostnadene bør i den grad det er mulig dokumenteres eller redegjøres for i søknaden (f.eks. via programoversikter, invitasjoner til seminar/konferanse, deltakerlister, dokumentasjon på deltakeravgift, korrespondanse med gjesteforeleser, e.l.).

Krav til vedlegg ved søknad om tilskudd til vitenskapelig opphold i Norge:

  • Ved søknad om tilskudd til vitenskapelige opphold i Norge må en invitasjon fra et norsk universitet eller annen utdanningsinstitusjon vedlegges søknaden.

Krav til vedlegg ved søknad om tilskudd til planlegging/etablering av norskkurs:

  • Ved søknad om tilskudd til planlegging/etablering av norskkurs skal det vedlegges en bekreftelse fra instituttledelsen med beskrivelse av den planlagte kursaktiviteten.Bekreftelsen skal også inneholde informasjon om eventuell finansiell medvirkning fra institusjonen.

Veiledning og maler

Registrer søknad

Slik behandler vi søknaden

Søknaden blir evaluert av ansatte i HK-dir. HK-dir tilstreber å behandle alle søknadene innen tre uker etter at søknadsfristen er gått ut.

Vurdering

HK-dir vurderer søknadene ut fra den beskrivelsen av aktivitetene som beskrevet i søknaden, og hvordan aktivitetene vil bidra til å styrke norskundervisningen ved lærestedet.

Tildelingener baseres på en helhetlig vurdering av søknaden innhold, tidligere tildelinger til institusjonen, og ordningens budsjettmessige rammer. I tildelingen kan HK-dir ta hensyn til ordningens mål om å over tid oppnå en god geografisk spredning på tilskuddet.

Ved behov kan HK-dir be Programutvalget for Norgeskunnskapsordningen om en faglig vurdering av søknadene. 

Når får du svar?

Alle søkere vil få svar på sin søknad på e-post.

Avslag på en søknad om arrangementsstøtte kan påklages. Klage må sendes skriftlig innen tre uker etter at vedtaket er mottatt. Se HK-dirs nettsider for mer informasjon om klageadgang.

Hvordan skjer utbetalingen av tildelte midler?

For innvilgede søknader, vil utbetaling enten skje forskuddsvis eller etterskuddsvis (refusjon). Det er opp til søker å velge hvilken utbetalingsmetode som er mest tjenlig.

Ved forskuddsvis utbetaling skjer utbetalingen kort tid etter vedtaket om innvilgelse er fattet. Forskuddsvis utbetaling kan kun skje til institusjonens konto, og forutsetter at institusjonen skriftlig bekrefter aksept av HK-dirs standard utbetalingsbetingelser. Disse betingelsene er vedlagt vedtaket.

Ved etterskuddsvis utbetaling må institusjonen eller søker selv dekke utgiftene, men vil få disse refundert etter at rapport er innsendt og godkjent. Som hovedregel utbetales arrangementsstøtte til institusjonens konto og bare unntaksvis kan tildelte midler refunderes til søkers private konto. Merk at det ikke utbetales midler direkte til gjesteforelesere eller andre privatpersoner. 

Ett eventuelt administrasjonsgebyr vil ikke bli utbetalt dersom utbetaling skjer til privat konto.

Utbetaling skjer i henhold til vekslingskurs i HK-dirs bankforbindelse på utbetalingsdato. Midlene skal brukes i tråd med vedtaket og eventuelle ubrukte midler skal betales tilbake til HK-dir.

Rapportering og oppfølging

Et eget rapporteringsskjema vil bli gjort tilgjengelig i Espresso under «Mine oppgaver» og må sendes inn innen fristen som står i vedtaksbrevet. Om rapporten ikke sendes inn innen fristen, kan tildelingen kreves tilbakebetalt, evt. ikke bli utbetalt.

Følgende krav gjelder ved rapportering:

  • Rapporten skal inneholde en utfyllende redegjørelse for arrangementet/aktiviteten som har funnet sted med støtte fra HK-dir, og en vurdering av hvilken effekt aktiviteten har hatt for norskundervisningen ved lærestedet, profileringen av Norge/Norgeskunnskap og/eller for lektorens faglige utvikling.
  • En detaljert regnskapsrapport skal legges ved. Eventuelle valutaomkostninger må spesifiseres og avvik skal redegjøres for.
  • Dersom støttebeløpet skal overføres til søkers private konto må kvitteringer/dokumentasjon sendes inn sammen med rapporten.
  • Dersom tildelt støttebeløp er forskuddsutbetalt til universitetet er det ikke nødvendig å legge ved kvitteringer.

Kontakt oss

Noregskunnskapsordninga

E-post:norgeskunnskap@hkdir.no