Lærerutdanning
En person med lærerutdanning fra utlandet må søke om godkjenning fra oss for å få fast jobb i norsk grunnskole eller videregående skole.
Sist oppdatert : 21. oktober 2024HK-dir er ansvarlig godkjenningsmyndighet
HK-dir har vært godkjenningsmyndighet for lærere med utdanning fra utlandet siden 1. januar 2023. Før dette har andre instanser vært godkjenningsmyndighet.
- 2020-2022: NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen)
- 2008-2020: Utdanningsdirektoratet
- 2003-2008: Det var ingen sentral godkjenningsordning og arbeidsgiver vurderte utdanningen
- 2003 og tidligere: Statens utdanningskontor i hvert fylke
Alle som har en godkjenning fra Statens utdanningskontor, Utdanningsdirektoratet eller NOKUT har fortsatt en gyldig godkjenning.
Kravene for godkjenning
For å få godkjenning som lærer, må man ha fullført en lærerutdanning fra utlandet. Vi vurderer om utdanningen oppfyller kravene til nivå, omfang, faglig fordypning og pedagogisk kompetanse. Arbeidserfaring som lærer og annen høyere utdanning kan bidra til å oppfylle kravene.
Morsmålslærer
En person som søker om godkjenning som lærer vil automatisk også bli vurdert som morsmålslærer. Et vedtak om at en person er godkjent lærer vil altså også alltid inkludere godkjenning som morsmålslærer. En person som har en lærerutdanning fra hjemlandet, men som ikke oppnår godkjenning som lærer fordi ikke alle krav er oppfylt, vil også få godkjenning som morsmålslærer.
Utligningstiltak
En person med en lærerkvalifikasjon fra et EØS-land, Sveits eller Storbritannia har rett til å utøve yrket i Norge etter yrkeskvalifikasjonsdirektivet. Hvis man ikke oppfyller alle krav kan man få tilbud om å gjennomføre et utligningstiltak.
Arbeidsgivers ansvar
Et vedtak om godkjenning fra HK-dir gir en person mulighet til å søke faste stillinger som lærer i norsk grunnopplæring. Et vedtak sier derimot ikke noe om hvilke fag eller hvilke trinn personen kan undervise på eller om personen kan lønnes for eksempel som lektor eller adjunkt. Det er arbeidsgivers ansvar å:
- vurdere hvilke fag man kan undervise i, og på hvilke klassetrinn, jf. opplæringsforskrifta §§ 12-1 til 12-9
- vurdere kunnskaper, ferdigheter og innsikt i norsk språk og i norske samfunnsforhold og skoleforhold som er nødvendige for stillingen, jf. opplæringsforskrifta § 12-11.
- fastsette lønn og stillingskode. Ta utgangspunkt i gjeldende avtaler for din skole. Er det uklart hva en søkers grad tilsvarer i Norge, kan godkjenning av høyere utdanning være relevant.
- kreve inn norsk politiattest, jf. forskrift til opplæringsloven § 12-15
- vurdere oppholdstillatelse i Norge
For ansettelse som morsmålslærer skal arbeidsgiver i tillegg:
- vurdere hvilke(t) språk man kan undervise i, og for hvilke elever, jf. opplæringsforskrifta § 12-10
- vurdere personens norskkunnskaper jf. opplæringsforskrifta § 12-10