Hopp til hovedinnhold

Læreplanpodden, episode 13: Om innføring og faglig utviklingsarbeid i FOV

På denne siden finner du et skriftlig alternativ til Læreplanpoddens episode 13, som handler om innføring og faglig utviklingsarbeid i FOV.

Sist oppdatert : 3. juni 2024

Om episoden

Forberedende opplæring for voksne (FOV) vil fra 1. august 2024 erstatte dagens grunnskole for voksne og det innføres da nye læreplaner som voksenopplæringen skal ta i bruk. Endringen innebærer både endringer i forhold til organisering og til hvordan lærerne gjennomfører selve opplæringen for deltakerne. Arbeidet med nye læreplaner har pågått over lang tid, og prosessen med læreplanene har tatt mer tid enn forventet. HK-dir forventer nå at læreplanene blir fastsatt av Kunnskapsdepartementet i løpet av mai. At læreplanene kommer seinere enn planlagt, gjør det utfordrende for voksenopplæringssentrene å planlegge innføringen. Det er også andre rammer rundt ordningen som ikke er avklart. I denne episoden får du høre fra HK-dir om hvordan de jobber med å utvikle støtteressurser og arbeid med faglig utviklingsarbeid for å støtte innføringen av FOV. Det er Lene Vårum og Ingvild Røed Sletten fra HK-dir som deltar i episoden sammen med Helene Uri som programleder. Episoden gir lytteren et innblikk i hvordan HK-dir ser for seg at innføringen av FOV.

Om læreplanarbeidet – status

Ved innspilling av denne episoden (13.mai 2024) er status på læreplanene at de forventes å bli fastsatt av Kunnskapsdepartementet i løpet av mai. Læreplanene i FOV inngår i en større sammenheng, både juridisk og faglig. Arbeidet med å ferdigstille læreplanene tar tid da det krever ivaretakelse av ulike hensyn og fagperspektiver, både når det gjelder omfang, innhold, form og en tilrettelegging for språklæring. Målet er læreplaner som legger til rette for mer fleksible, effektive og tilpassede opplæringsløp for voksne deltakere.

Om faser i innføringsarbeid og tidsperspektivet

HK-dir har forståelse for at det er uheldig for sektor at læreplanene kommer seinere og tett opp mot sommerferien. Læreplanen skal tas i bruk fra 1.august, og det beste hadde vært om opplæringsstedene hadde fått god tid til å sette seg inn i de nye læreplanene. HK-dir er opptatt av at innføringsarbeidet vil ta tid, og forventer ikke at alle kommuner og opplæringssteder har alt på plass til 1. august. Arbeidet med innføring av nye læreplaner krever tid og faglig utviklingsarbeid i årene som kommer.

Noen kommuner har erfaringer fra forsøkene, men læreplanene som kommer nå for FOV er nye også for de som har deltatt i forsøket. Selv om HK-dir har erfaringer fra forsøkene, er det viktig at vi fremover får erfaringer med hvordan de nye læreplanene tas i bruk. Innføring av nye læreplaner tar tid, for læreplanene skal jo ikke bare leses og forstås, men man skal også prøve ut nye arbeidsmåter og nye måter å organisere opplæringen på. Dette vil jo være et faglig utviklingsarbeid i årene fremover.

Om kompetansehevning og faglig utviklingsarbeid fra HK-dir fremover

HK-dir gir midler til statsforvalterne, som bruker dette på etterutdanning ute i fylkene. Denne måten å gjøre det på er litt annerledes enn slik vi gjorde det tidligere hvor HK-dir selv arrangerte samlinger. Vi mener at det er viktig at utviklingsarbeidet er godt forankret lokalt, og derfor blir midlene nå formidlet mer slik at det organiseres på fylkesnivå via statsforvalterne. Det er litt ulikt hvordan dette er organisert fra fylke til fylke, men mange har felles planleggingsdager i tillegg til lokalt eller regionalt arbeid som de får støtte til. Her har HK-dir også vært invitert og deltatt på mange samlinger. Det vil være naturlig å bruke av disse midlene HK-dir gir til statsforvalterne til innføringsarbeidet av FOV.

HK-dir har også stipendordningen for lærere som har behov for videreutdanning i norsk som andrespråk. Vi ser også på om det er andre behov for videreutdanninger. Vi har fått noen spørsmål om hva som vil være kompetansekravene for lærerne i denne ordningen. De som svarte på høringen til forskriften til opplæringsloven så kanskje at det er noe som skal jobbes med framover. Det vil altså ikke ligge i forskriften når den vedtas i sommer, men vil komme senere. Det er Utdanningsdirektoratet som har ansvaret for dette arbeidet.

HK-dir vil også prioritere faglig utviklingsarbeid videre også på direktoratsnivå. Et eksempel er et felles oppdrag mellom HK-dir og særlig Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) hvor vi skal følge noen kommuner som skal jobbe med hvordan FOV-læreplanene kan tas i bruk inn i allerede lokale arbeidsrettete modeller for deltakere på de laveste modulene i FOV. Dette vil gi oss mer erfaringer de neste årene som vi vil spre nasjonalt.

Om arbeidet med støtteressurser fra HK-dir

I arbeidet knyttet til læreplanene i norsk og samfunnskunnskap etter integreringsloven, lagde HK-dir klar en ferdig nettside med støtteressursene som ble publisert sommeren før innføringen. Denne gangen gjør vi det litt annerledes nå ved at vi publiserer ressurser mer underveis i prosessen. Vi ønsker med dette å få ut informasjon underveis og også fordi vi har en del erfaringer vi kan videreformidle fra forsøkene som har pågått.

Det at læreplanene ikke er vedtatt, påvirker også nå hva vi kan lage av ressurser. Selv om vi kan hente inn mange erfaringer fra forsøkene, er det også en del som ikke kan hentes rett derfra. Særlig nå når innføringen nærmer seg veldig og innholdet i ressursene må spisses mer mot innholdet i læreplanene og regelverket rundt ordningen som innføres. HK-dir vet at det er behov for informasjon knyttet til mange temaer fremover, som for eksempel kartlegging, realkompetansevurdering, eksamen og vurdering, kjennetegn for måloppnåelse og bruk av andre arenaer, som praksis. Noe av dette handler om informasjon fra oss i direktoratet om regelverk og føringer så snart det er vedtatt, og så handler en del om at vi sammen med sektor må finne frem til gode løsninger og erfaringer på dette fremover.

Støtteressursene består av ulike medier som podkaster, filmer og tekster. Vi er opptatt av at ressursene skal være nyttige for opplæringsstedene å bruke i sitt lokale utviklingsarbeid og derfor ikke være for tidkrevende. Vi jobber også med å få på plass refleksjonsoppgaver til ressursene til bruk i skolenes utviklingstid.

Om utviklingsarbeid lokalt

HK-dir kommer ikke til å lage en oppskrift fra oss i hva opplæringsstedene skal bruke tiden på lokalt. Det er ulike behov der ute. Vi tenker at det er viktig at lederne lokalt lager en plan på hva de har behov for å bruke tid på hos seg, og har derfor lagt inn en ressurs til lederen med tips og råd om hvordan de kan legge til rette for et godt utviklingsarbeid lokalt, men hvilke ressurser som skal vies tid til, må bestemmes for hvert sted ut fra deres behov. Vi vet at det er hektisk ute på opplæringsstedene, og vi er opptatt av at støtteressursene vi lager har en form og lengde som gjør det mulig å komme igjennom et tema og også ha tid til refleksjon og diskusjon i for eksempel et teammøte eller liknende.

HK-dir ser for seg at innføringen av nye læreplaner bør være hovedfokus i det lokale utviklingsarbeidet i en god stund framover. Og her er nok behovene litt ulike, så hvert enkelt opplæringssted må ta en analyse av hva de trenger å jobbe med hos seg.