Hopp til hovedinnhold

Første deltakere fra voksenopplæringen på utveksling

Sist oppdatert: 6. juni 2024

For første gang har deltakere i voksenopplæringen vært på utveksling gjennom Erasmus+. – Det var helt fantastisk å få være med, sier Salma Abroone Omar fra Somalia.

Seks personer står på rekke. De ser i kamera og smiler.
Fra venstre: Ijeoma Onyekwere, Abdyljalil Mohamed Abdulahi, Salma Abroone Omar, Hanne Engmo, Bano Hussaini og Zohra El Habti.

I april tok fagkonsulent Hanne Engmo med seg ti deltakere i voksenopplæringen til Sardinia. Dermed er Oslo VO Rosenhof først ut i Norge med å benytte seg av muligheten for mobilitet for deltakere.

– Vi dro fem ansatte og ti deltakere til Sardinia på et Erasmus+-prosjekt. Vi så på det som en kjempefin mulighet til at deltakerne kunne få helt andre opplevelser enn det de får på skolen.

Kroppsspråk og masse humor

Engmo og kollegaene var spente på hvordan det ville gå å få til et faglig opplegg for en gruppe som ikke har felles språk.

[@portabletext/react] Unknown block type "undefined", specify a component for it in the `components.types` prop

Deltakerne fikk møte andre som er i samme situasjon som dem selv, bare i et annet land

Hanne Engmo

– Deltakerne overrasket oss med hvor bra det ble. Vi hadde mye praktisk gruppearbeid, og det var en blanding av norsk, engelsk, italiensk, arabisk, kroppsspråk og masse humor. Deltakerne fikk møte andre som er i samme situasjon som dem selv, bare i et annet land. Reisen skapte en enorm gruppetilhørighet, sier Engmo.

Se video om prosjektet:

Demokrati og medborgerskap

Tema for Erasmus+-prosjektet er demokrati og medborgerskap. Prosjektet startet våren 2023 da Rosenhof innledet et samarbeid med CPIA2 Serramanna, som er et voksenopplæringssenter på Sardinia.

I september samme år dro seks av lærerne på grunnskolen/FVO på et kurs i Berlin sammen med tre av lærerne fra Sardinia. I oktober reiste de samme lærerne til Sardinia på jobbskygging.

– Vi brukte også mye tid på å planlegge høydepunktet av dette samarbeidet, nemlig deltakerutvekslingen, sier Engmo.

Ti heldige deltakere

Det var mange som ønsket å bli med, og etter en intervjurunde var ti deltakere på plass. Salma Abroone Omar fra Somalia var en av dem.

– Jeg liker å utfordre meg selv. Det er mange muligheter hvis man bare tør, sier hun.

De ti deltakerne hadde flere workshops sammen med lærerne for å forberede seg til besøk fra Sardinia.

[@portabletext/react] Unknown block type "undefined", specify a component for it in the `components.types` prop

Det var helt fantastisk å få være med

Salma Abroone Omar

Og etter at syv deltakere og tre ansatte hadde vært på besøk fra Sardinia, var tiden endelig inne for avreise for Oslo-gjengen.

– Det var helt fantastisk å få være med. Jeg trodde ikke det skulle være så gøy. Det viktigste jeg har lært er at man kan samarbeide selv om man ikke har samme språk, sier hun.

Ny motivasjon for å lære

At oppholdet har hatt innvirkning på deltakerne, har også Hanne Engmo fått erfare.

– En deltaker kom til meg for å takke for at hun hadde fått denne muligheten. Det at hun hadde møtt andre i samme situasjon som seg selv, gjorde at hun fikk ny motivasjon til å gå på skolen og lære. Det synes jeg var fint.