Hopp til hovedinnhold

Veileder for teksting av video i høyere utdanning

4. Vurderinger og anbefalinger

Institusjonene må selv vurdere i hvilken grad video skal tekstes og til hvilken kvalitet. Det avhenger av institusjonens videoproduksjon, ressurser, teknologi og studentenes behov.

Ta utgangspunkt i din institusjon og vurder:

  • Formål: Er formålet med video produksjon eller opptak? Hvilke videotyper finnes, og hvilke videotyper forekommer mest på institusjonen?
  • Omfang: Vurder omfanget av ulike typer av video. Er det noen videotyper der omfanget er spesielt stort? Hvor mange er i målgruppen for videoen
  • Bruk: Blir videoer sett, og er det noen videotyper som skiller seg ut, for eksempel med tanke på lengde på video eller type fagområde? Trekk ut statistikk og prioriter manuell teksting på de videoene som har et stort publikum.
  • Teknologi og innhold: Hvilke verktøy har institusjonen tilgjengelig for teksting av video? Test automatisk teksting og ta stikkprøver for å vurdere om automatisk teksting er tilstrekkelig, eller om tekstingen må bearbeides manuelt.

4.1 Vurderinger og anbefalinger for noen typer av video

For å gi noen eksempler på hvordan institusjonene kan vurdere behovet for teksting og nivået på kvalitet på tekstingen, har vi laget noen anbefalinger som gjelder for hele sektoren.

Vi har tatt utgangspunkt disse typene av video, fordi de finnes på alle institusjoner og har stor utbredelse:

Samlet oversikt over anbefalingene

Anbefalt nivå på teksting for tre typer av video. Figuren er forklart i teksten over. De tre typene av video er opptak av forelesninger og strømmet innhold, video brukt i undervisning og informasjonsvideo, video brukt i vurdering og eksamen.

Samlet oversikt over eksempler på typer av video og anbefalt nivå på teksting.

4.2 Dokumentasjon av institusjonens vurderinger og prioriteringer

Selv om vi kommer med anbefalinger for noen typer av video, må utdanningsinstitusjonene fortsatt gjøre prioriteringer og ta valgene selv.

  • Offentlige institusjoner dokumenterer og begrunner sine prioriteringer i tilgjengelighetserklæringene for løsningene som inneholder video- eller lydopptak. Disse vurderingene kan overprøves av Diskrimineringsnemnda og Uu-tilsynet.
  • Private institusjoner har ikke plikt til å lage tilgjengelighetserklæringer, men vi anbefaler likevel at institusjonene gjør tilsvarende dokumentasjon tilgjengelig for studentene. Private utdanningsinstitusjoner kan søke om dispensasjon til Uu-tilsynet for unntak fra forskriftens bestemmelser.

Dersom en institusjon har unntatt innhold fra kravene ut fra en ny forholdsmessighetsvurdering, må dette dokumenteres ved en oppdatering av tilgjengelighetserklæringen.

4.3 Be om tilbakemelding fra brukerne

Hvis institusjonen har mange timer med video, kan det være vanskelig å ha full oversikt over om alle videoer er tekstet og hvor god kvalitet det er på tekstingen.

Be gjerne studenter om tilbakemeldinger hvis tekstingen mangler eller er mangelfull. Studentene kan også gi tilbakemelding og melde inn feil via en tilgjengelighetserklæring.

4.4 Sektoranbefaling

Vi har oppsummert veilederen og våre anbefalinger i en sektoranbefaling for teksting av video i høyere utdanning.