EØS-midlene: Fra europapolitikk til europeisk kunnskapssamarbeid, en livepodkast fra Det europeiske kvarter
Siden EØS-avtalen ble inngått tidlig på 1990-tallet og Norge, Island og Liechtenstein fikk tilgang til EUs indre marked, har de tre landene bidratt økonomisk til EU gjennom EØS-midlene. Norge står for over 95 prosent av finanseringen og har siden 2004 betalt rundt 60 milliarder kroner for å delta i EØS-samarbeidet. EØS-midlene er norsk europapolitikk i praksis, men hvordan fungerer denne ordningen og hvorfor er den interessant for norsk utdanningssektor?
Om arrangementet

Vi har inngått et samarbeid med EU-ekspertene, Kristine Graneng og Lise Rye som står bak Det europeiske kvarter, en podkast tilknyttet Europastudier ved NTNU.
Det europeiske kvarter er en podkast om EU, europeisk samarbeid og Norges plass i Europa laget av Kristine Graneng t.v. og Lise Rye t.h., ved NTNUs program for Europastudier.

De har viet en hel podkast-episode til EØS-midlene, som tross sitt omfang er lite kjent i Norge. De vil sette søkelyset spesielt på ordningens betydning for europeisk kunnskapssamarbeid og hvordan norske aktører innen utdanning kan ta delta.
Spennende gjester
Vi får besøk av spennende gjester fra norsk utdanningssektor med erfaring fra prosjekter støttet av EØS-midlene, og som vil gi råd om hvordan du kan gå frem hvis du ønsker å etablere eller styrke samarbeid med europeiske partnere.
Inger Marie Skriudalen er avdelingsleder ved Numedal videregående skole og er koordinator for skolens satsing på internasjonalisering. Hun og skolen har utstrakt erfaring med internasjonalt samarbeid, både elevprosjekter og utvikling og utveksling av undervisningsopplegg i rene lærerprosjekter.

Å jobbe med internasjonale utdanningsprosjekter er spennende, givende, motiverende og virkelig noe jeg brenner for at flere elever og ansatte skal få delta i - det gir alltid en merverdi utover det rent faglige, sier Inger Marie.
Kaja Johannessen har jobbet som psykolog siden 2005 og stort sett med barn og unge og med fokus på traumer og stress. Hun deltok i et EØS-prosjekt der målet var å lære opp tsjekkiske lærere i hvordan håndtere utagerende adferd i klasserommet, og sikre et større læringsutbytte for elevene. Denne metoden inngår i anbefalt nasjonal praksis i Tsjekkia for hvordan en kan støtte elever med utfordrende adferd og fremme skoleelevers mentale helse.

Kaja har opparbeidet seg mye kunnskap om hvordan en kan sikre et større læringsutbytte ved å bedre legge til rette for barn med utfordrende adferd.
Gro Tjore er assisterende direktør i HK-dir. Hun har jobbet med utdanning siden 2006, med et hovedfokus på internasjonalt kunnskapssamarbeid.

Gro var involvert i arbeidet med EØS-midlene så tidlig som i 2007.
Etter innspilling inviterer vi til mingling og lett servering for å markere resultatene i de ni utdanningsprogrammene som ble implementert under forrige programperiode, 2014–2021 (prosjektene ble ferdigstilt i 2024). Hele 700 utdanningsprosjekter ble finansiert i ni land i Europa, og det inngikk norske partnere i cirka 500 av disse.
Mer om EØS-midlene
EØS-midlene er Norge, Island og Liechtenstein sitt økonomiske bidrag (også kalt EØS-kontingenten) til EU for tilgang til EUs indre marked, og er forankret i EØS-avtalen. Dette bidraget går til å utjevne sosiale og økonomiske forskjeller i EU på en rekke samfunnsområder, deriblant utdanning. Dette er en ordning som finansierer programmer og prosjekter som også har som mål å styrke relasjoner og samarbeid mellom Norge og de europeiske landene som er involvert. Mottakere av midlene er følgende land: Bulgaria, Estland, Hellas, Kroatia, Kypros, Latvia, Litauen, Malta, Polen, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, Tsjekkia og Ungarn.
For programperioden 2014–2021 (prosjektene ble avsluttet i 2024) var bidraget på totalt 2,8 milliarder euro. Den nye programperioden, 2021–2028 (prosjektene blir avsluttet i 2031) er i gang og det forhandles nå med de enkelte landene som er involvert på europeisk side om hvilke programmer som skal finansieres. Det totale bidraget for den nye perioden er på 3,2 milliarder euro.
For mer informasjon om de utdanningsprogrammene som ble implementert i forrige periode, følg lenken under Relatert innhold lenger nede på siden.
