Aktuelt
Aktuelt
09.11.2021

Millionpris til utdanning som skal forhindre alvorlig sykdom

- Vi er skikkelig stolte av denne prisen, jubler rektor Eirik Hågensen. Han og Fagskolen i Viken er tildelt Utdanningskvalitetsprisen for høyere yrkesfaglig utdanning 2021.

Fagskolen i Viken fikk prisen for sitt arbeid med å utvikle en utdanning som har observasjon- og vurderingskompetanse for helsetjenesten som en rød tråd gjennom hele utdanningen. Etter- og videreutdanningen gir helsepersonell kompetanse til å oppdage sykdom hos eldre på et tidligere tidspunkt.

- Vi er skikkelig stolte av denne prisen! Fagskolen i Viken er i voldsom utvikling, og vi føler at denne prisen er en anerkjennelse av det gode arbeidet som gjøres, sier rektor Eirik Hågensen.

Glade prisvinnere fra Fagskolen i Viken (fra venstre): Prorektor Nils Ivar Pedersen, Rektor Eirik Hågensen, Utviklingsleder Gry Ulvedalen, Økonomileder Hanne Drange og Prorektor Ketil Solbakke.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe delte ut prisen tirsdag 9. november, under Fagskolekonferansen 2021 på Lillestrøm.

- Fagskolen i Viken er en verdig vinner med prosjektet «Observasjons- og vurderingskompetanse i helsetjenesten». Utdanningen er kort og fleksibel, og dekker helt konkrete behov hos både kommuner og fagskolekandidatene, sa ministeren under prisutdelingen.

- Lærer å oppdage sykdom tidlig

Gry Ulvedalen er utviklingsleder for helse-, oppvekst- og ledelsesfag ved Fagskolen i Viken. Hun forteller at norsk helsevesen står overfor stadig flere eldre med høy levealder og sykere pasienter enn tidligere, og at det er viktig å oppdage symptomer tidlig for å unngå forverring av sykdom og hindre unødvendige sykehusinnleggelser.

- Det er helt avgjørende at helsepersonell forstår konsekvensen av det de observerer. Mange er ikke helt sikre på avgjørelsen de tar fordi de mangler trening i akutte situasjoner, sier Ulvedalen.

Fagskolen i Viken etablerte «Observasjons- og vurderingskompetanse i helsetjenesten» med støtte fra Bransjeprogram for kommunal helse og omsorgssektor, som gir støtte til å utvikle og prøve ut korte og relevante utdanningstilbud for de som jobber i kommunal helse- og omsorgssektor. 

Det er partene i arbeidslivet som har ansvar for å definere kompetansebehovet og vurdere det faglige innholdet i opplæringstilbudene.

I podkasten Kvalitetstid kan du høre mer om hvordan Fagskolen i Viken har jobbet med etablering av studiet «Observasjons- og vurderingskompetanse i helsetjenesten».

Kort om Utdanningskvalitetsprisen for høyere yrkesfaglig utdanning

Prisen på en million kroner belønner fremragende arbeid med utdanningskvalitet i norsk akkreditert høyere yrkesfaglig utdanning, og skal stimulere institusjonene til systematisk arbeid med å videreutvikle kvaliteten i utdanningene sine.

Nominasjonene er vurdert av en jury bestående av norske, svenske og danske eksperter, og en representant fra Organisasjonen for Norske fagskolestudenter (ONF). 

Gå til mer informasjon om prisen og tidligere vinnere.

For ytterligere informasjon, kontakt Gry Ulvedalen, utviklingsleder for helse-, oppvekst- og ledelsesfag ved Fagskolen i Viken, gryu@viken.no, eller telefon 905 06 621.